Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Matej Kovačič

4. maj 2009 ob 12:12:53

Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer naj bi Google kršil njihove avtorske pravice.

IPI ob tem poudarja, da je ideja izgradnje svetovne digitalne knjižnice zelo pozitivna, opozarja pa na dejstvo, da si je Google z omenjeno poravnavo ustvaril edinstven monopol in po tihem pristopil na stran imetnikov pravic.


Predloge za prihodnje leto Inštitut za intelektualno lastnino zbira info@ipi.si.