WolframAlpha prihaja maja

Matej Huš

27. apr 2009 ob 10:12:50

Podjetje Wolfram Research, ki ga poznamo predvsem kot razvijalca programskega paketa Mathematica, razvija nov spletni iskalnik, ki naj bi spremenil iskanje po internetu, je pretekli mesec na svojem blogu zapisal Stephen Wolfram. Od takrat teče na spletu živahna debata o tem, kaj sploh lahko pričakujemo in kako bo spraševanje in odgovarjanje v naravnem jeziku namesto golega vračanja povezav delovalo. Uradno se bo stran zagnala maja, nekateri srečneži pa so že sedaj videli marsikaj.

Na RedWriteWeb so lahko pokukali v zakulisje, le svečano so morali obljubiti, da ne bodo objavili posnetkov, ampak samo besedilo. Kot pravijo, je vnašanje iskalnih terminov podobno kot pri konvencionalnih iskalnikih, predstavitev zadetkov pa povsem drugačna. Za zgled so vtipkali "internet users in Europe", kar bi prav lahko vprašali tudi Google. WolframAlpha je kot iz topa izstrelil ne le skupnega števila, ampak tudi različne grafe in podatke za vsako državo posebej. Tudi zapletena dikcija "uncle's uncle's brother's son", kjer se Google ne odreže ravno blesteče, mu ni povzročala težav, saj je brez težav pokazal interaktivno družinsko drevo s podatki o pričakovani genetski sorodnosti. Ker WolframAlpha teče na petih milijonih vrstic kode, ki je prenesena iz Mathematice, zmore tudi zapletene matematične operacije, na primer integrale.

Poleg brezplačne verzije bo na voljo tudi plačljiva, ki bo uporabnikom omogočala prenašanje in nalaganje podatkov. Detajlov niso želeli razkriti. Kot pravi Wolfram, bodo kupci verzije Pro lahko prenesli tudi podatke, ki stojijo za grafi, ipd.

Zaključek je, da Google verjetno ne bo umrl, saj bo novi iskalnik iskal drugo tržno nišo. Razvijalci ga pravzaprav ne kličejo search engine, ampak computational knowledge engine, kar je dovolj zgovorno. Bolj možno je, da bo začel konkurirati Wikipediji, učbenikom, enciklopedijam itn. Za zdaj izgleda zadeva fantastična, videli pa bomo, kako se bo obnesla v resničnem življenju. Alfa verzijo pričakujemo v tem tednu.