Prihaja Wolfram Alpha Pro

Matej Huš

7. feb 2012 ob 14:17:13

Wolfram, ki je znan predvsem po programskem paketu Mathematica, je leta 2009 z veliko pompa predstavil nov iskalnik po podatkih na internetu Wolfram Alpha. Od Googla in ostalih iskalnikov se razlikuje v pomembni podrobnosti, saj ne išče po straneh na spletu, ampak išče, ureja in prikazuje podatke, ki so na internetu. Zamisel je pripraviti iskalnik, ki odgovarja na vprašanja z že zbranimi in urejenimi podatki. V slabih treh letih je imela stran mešan uspeh, saj se je v določenih nišnih aplikacijah zelo uveljavila (recimo pri iskanju Taylorjeve vrste za funkcijo ali statističnih podatkov o posamezni državi), pri drugih pa se niti ni mogla (recimo pri reševanju problemov z namestitvijo operacijskega sistema, kjer Google s povezavami na forume nalogo opravi neprimerno bolje).

Wolfram Alpha ima redno bazo uporabnikov, s katero želi Wolfram tudi kaj pametnega postoriti. Zato bodo v naslednjih dneh zagnali plačljivo nadgradnjo Wolfram Alpha Pro, ki bo prinašala več informacij. Stephen Wolfram je na novinarski konferenci pojasnil, da bo nova storitev omogočila dostop do več, pregledneje urejenih in po želji tudi personaliziranih podatkov. Spremembe bodo tako pri vnosu kot tudi izhodu.

Rezultati poizvedb bodo interaktivni (v formatu CDF), grafične ponazoritve bo mogoče prenesti v več formatih, prav tako pa bo mogoče spremeniti videz grafike (velikost, barve, osi, naslovi itd.), ki jo iskalnik izrisuje. Dodatno bo mogoče prenesti tudi surove, neobdelane rezultate poizvedb (raw data), če bi želeli izdelati lasten povzetek namesto ponujenih. Na strani vnosa podatkov sta novosti možnost iskanja z vnosom slike, datotek ali lastnih podatkov (in ne le besedilnega niza) ter vnosa dodatnih znakov z navidezno tipkovnico. Posebej uporabna storitev bo možnost na Wolfram Alpha naložiti lastne podatke (v enem izmed podprtih formatov), nato pa bomo dobili avtomatično poročilo (grafi, statistika, korelacije itd.).

Wolfram Alpha Pro bo zaživel jutri. Mesečna naročnina bo znašala pet dolarjev, oziroma za študente tri dolarje.