Western Digital ponudil "kitajski" trdi disk

Matej Huš

20. apr 2009 ob 00:47:54

Posebej za kitajsko oz. azijsko tržišče je Western Digital izdelal posebno verzijo trdega diska iz serije Caviar Green, ki se od običajnih razlikuje po kapaciteti. Nov model namreč sprejme 808,8 GB podatkov, kar bi moralo biti po godu kitajskim vraževernežem.

Kitajci imajo do številk prav poseben odnos. Števila štiri se na smrt bojijo, saj se prebere (四), kar je zelo podobno kot (死), ki pomeni smrt. Šli so celo tako daleč, da marsikakšen hotel nima četrtega (in štirinajstega, štiriindvajsetega ...) nadstropja, telefonske številke s štiricami se prodajajo slabše in ceneje itn. Naravnost obožujejo pa Kitajci število osem (, 八), ki se prebere podobno kot (發), ter pomeni bogastvo in uspešnost.

Azija ja resda velik trg, kjer bi se takšno igro splačalo igrati tudi s povsem brezhibnimi diski, a se je Western Digital malce znašel. Ponujeni kitajski diski so v resnici malce defektni terabajtni Caviarji Green, pri katerih proizvodnji še vedno prihaja do velikega izmeta. Osmičarski disk stane 539 juanov, kar ustreza 60 evrom, medtem ko dvoterabajtni model na Kitajskem stane 1700 juanov oz. 190 evrov. Pri nas je cena slednjega še za sto evrov višja.