Evropska komisija odločno tudi za varovanje zasebnosti na medmrežju

BlueRunner

31. mar 2009 ob 20:02:49

Evropska komisija je danes izrekla ultimat vsem medmrežnim podjetjem: če ta ne bodo v kratkem času izboljšala varovanja zasebnosti svojih uporabnikov, jim grozi zakonodaja, ki jih bo v to prisilila. Meglena Kuneva, evropska komisarka za varstvo potrošnikov, je v govoru na okrogli mizi o zbiranju podatkov, profiliranju uporabnikov in ciljnem oglaševanju jasno izrazila stališče, da morajo vsa podjetja, ki se ukvarjajo s takšnim početjem, zagotoviti za varovanje zasebnosti. Po mnenju komisarke trenutne prakse teh podjetij kršijo osnovne pravice potrošnikov na področjih transparentnosti, varovanja tako zbranih podatkov in nadzora tveganj. Po njenih lastnih besedah, se komisija ne boji uporabiti trde roke v primeru, da se podjetja ne bodo odzvala na skrbi potrošnikov.

Največjo skrb povzročajo eksperimenti operaterjev z tehnologijami za vpogled v vsebino komunikacije (DPI - Deep Packet Inspection), ki jih izkoriščajo za zbiranje podatkov o uporabiških navadah pri brskanju po svetovnem spletu. Da pa ne bodo ostali izločeni samo operaterji, je komisarka zagotovila, da se bo proučilo tudi profiliranje obiskovalcev na spletnih mestih.

Osnova za njene skrbi je mnenje, da varovanje anonimiziranje neposrednih osebnih podatkov, kot so IP omrežni naslovi ali imena, še ni zadostno. Politika varstva potrošnikov mora te osnovne zahteve še presči in zagotoviti, da se o potrošnikih ne bo izdelovalo profilov obnašanja, čeprav jih na podlagi takšnih profilov ni možno neposredno identificirati. Zadošča namreč že možnost, da se potrošnika z uporabo teh tehnik, tudi brez njegovega privoljenja ali uporabe osebnih podatkov, izloči iz množice vseh ostalih potrošnikov.

S tem je Evropska komisija storila naslednji korak v smeri večje stopnje varovanja zasebnosti. Na žalost pa tako jasnega mnenja še ni opaziti v paketu sprememb telekomunikacijske zakonodaje. Ta paket je Evropski parlament že dvakrat spreminjal ravno zaradi omogočanja nenadzorovane uporabe tehnologij, ki posegajo v komunikacijsko zasebnost.

Phorm je ta ponedeljek objavil, da se je začelo njihovo tehnologijo testirati tudi pri Korea Telecom.