EU prepoveduje navadne žarnice

Matej Huš

21. mar 2009 ob 09:03:00

Na našem forumu že nekaj časa teče debata o klasičnih žarnicah z volframovo nitko, ki se počasi poslavljajo. Evropska komisija je že konec lanskega leta začela postopke za njihovo prepoved, sedaj pa je vse skupaj formalizirano. Kot poroča Heise, so namreč v Bruslju sprejeli dve direktivi za izboljšanje izrabe energije pri gospodinjskih žarnicah, javni razsvetljavi ter osvetljavi v podjetjih in industriji. Prehod bo stopenjski.

Od septembra 2009 ne bo več moč kupiti žarnic, ki bi bile močnejše od 100 W in bi imele izkoristek slabši od razreda C - ker navadne volframove žarnice proč vržejo 95 odstotkov energije, se v to skupino ne bodo mogle kvalificirati. Septembra 2010 bo zgornja meja znižana na 75 W, še leto kasneje pa na 60 W. Od leta 2012 bodo na prodaj zgolj še žarnice razreda C, od leta 2016 pa razreda B (z izjemo halogenk).

Evropska komisija načrtuje do leta 2020 prihranek 20 milijard kilovatnih ur na ta račun, s čimer bo letno v ozračje spuščenega 32 milijonov ton manj ogljikovega dioksida. Izračunali so, da bi povprečno gospodinjstvo s prehodom na varčne sijalke letno privarčevalo 25 do 50 evrov elektrike.

Upajmo, da nam Bruselj ne bo predpisal še največje dovoljene moči napajalnikov v računalniku, če se že zmrdujejo nad plazemskimi televizorji.