Nemško ustavno sodišče presodilo, da so elektronske volitve neustavne

Matej Kovačič

20. mar 2009 ob 20:05:40

Po tem, ko je oktobra 2007 nizozemsko okrožno sodišče v Amsterdamu prepovedalo uporabo volilnih naprav oz. volilnih računalnikov, maja 2008 pa se je nizozemska vlada odločila, da bodo v bodoče na Nizozemskem volitve potekale zgolj na klasičen način, so podobno odločitev sprejeli tudi v Nemčiji.

Nemško ustavno sodišče je namreč 3. marca letos presodilo, da je uporaba elektronskih volilnih naprav na splošnih volitvah neustavna.

Odločitev ne pomeni, da nekoč v prihodnosti ne bo mogoče uporabljati elektronskih volilnih naprav, je pa bilo sodišče mnenja, da ima sedanja tehnologija preveč pomanjkljivosti, da bi ji smeli kar slepo zaupati.

Pritožbo sta na volitvah leta 2005 sprožila oče in sin Joachim in Ulrich Wiesner, ki sta v pritožbi zapisala, da je omenjena tehnologija netransparentna. Volivec namreč samo pritisne na gumb in ne more dejansko videti, kaj se v računalniku zares zgodi z njegovo glasovnico, pač pa mora slepo zaupati tehnologiji (in trditvam proizvajalca). Pred tem, leta 2005, je sicer v Nemčiji proti uporabi volilnih naprav podpisalo peticijo 45.000 posameznikov, vendar je peticijo nemška vlada zavrnila. Tokrat pa je sodišče presodilo, da obstoječe volilne naprave ne dosegajo ustavnih zahtev glede javnosti volitev.

V Nemčiji so e-volilne naprave sicer v uporabi od leta 1999, leta 2005 pa so bile prvič v široki uporabi po celotni državi. Kljub temu, da je sodišče presodilo, da je uporaba obstoječih e-volilnih naprav neustavna, pa na volitvah leta 2005 niso ugotovili nikakršnih dejanskih zlorab, zato volitev niso razveljavili.

Vendar pa prihodnost e-volitev ni črna. Tako nemško ustavno sodišče, kot tudi nizozemska vlada namreč dopuščajo možnost, da bo tehnologija nekoč v prihodnosti drugačna, bolj varna, predvsem pa bolj transparentna. Nizozemska vlada je maja 2008 tako že pričela pripravljati osnutek nove generacije volilnih naprav.

Upamo, da bodo tokrat odprtokodne.