Google Voice za cenejše klice

Matej Huš

13. mar 2009 ob 00:01:09

Google je pripravil novo storitev, ki bo omogočala telefoniranje z uporabo njihovih rešitev. Lani so prevzeli podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Sedaj je Google ta izdelek izpopolnil in predelal v Google Voice.

Nova storitev bo uporabnikom, sprva seveda v ZDA, omogočala brezplačne lokalne klice in poceni mednarodne, uporabo glasovnih sporočil, glasovne pošte in še nekaj drugih možnosti. Google se s tem dejanjem še bolj odmika od stereotipa, da je njihov edini produkt iskanje po spletu in oglaševanje, hkrati pa hodi v zelje Skypu in drugim ponudnikom sorodnih storitev.

Google je implementiral nekaj zelo zanimivih funkcionalnosti, kot je denimo samodejno prepoznavanje govora v glasovnih sporočilih in avtomatska izdelava transkripcije, ki jo lahko uporabniki dobijo po elektronski pošti ali prek tekstovnih sporočil. Prepoznavanje ni stoodstotno, a tehnologija se bo sproti nadgrajevala.

Trenutno je uporaba Google Voicea omejena na obstoječe uporabnike Grand Centrala, kasneje pa sledi široka dostopnost. Načina klicanja bosta dva - uporabnik bo bodisi poklical svojo številko na Google Voice, pritisnil 2 in vtipkal želeno številko bodisi na spletni nadzorni plošči kliknil na želeno številko, nakar ga bo Google poklical in prevezal. Plačevanje mednarodnih klicev bo potekalo prek Google Checkouta.