Kako je izgledal splet leta 1996

Matej Huš

26. feb 2009 ob 14:25:04

V računalništvu se spremembe vrstijo s tako naglico, da si je prav težko predstavljati, da nekatere možnosti, ki se nam zdijo danes samoumevne, v prejšnjem desetletju sploh še niso obstajale. Na Slatu se je Farhad Manjoo v zanimivem članku podal v preteklost. Natančneje v leto 1996 na internet, ki je bil takrat, če ja danes informacijska avtocesta, bolj podoben ozki gorski gazi.

Za brezžična omrežja še nismo slišali, kaj šele da bi imeli v stanovanju poleg svojega še pet sosedskih, najverjetneje nezaklenjenih s tovarniškim geslom za nastavitve usmerjevalnika. Pri nas je bil Telekom Slovenije star eno leto, SiOL se je ravno ustanavljal, ARNES pa je bil star štiri leta. Tehnologija ISDN je v tistih časih veljala za atomsko tehnologijo, ki je s hitrostma 64 kbps ali 128 kbps nedosegljiva običajnemu uporabniku, o DSL nismo vedeli nič, v optiko pa smo hodili pretežno po očala. Internet se je plačeval po porabljenih minutah, brskali pa smo v glavnem z Internet Explorerjem ali Netscape Navigatorjem, med katerima ja divjala srdita vojna.

Sicer pa tudi na spletu ni bilo toliko možnosti zapravljanja časa, kot je to danes. Iskati je bilo treba znati brez Googla; tiste dni je bil car Yahoo. Seminarske naloge je bilo treba pisati brez Wikipedija, s prijatelji pa se je viselo na IRC-u in ne na Facebooku. Beseda blog še ni obstajala, zabijanje časa z gledanjem posnetkov na YouTubu prav tako ni bilo možno, novih pesmi in serij pa si ni bilo mogoče enostavno prenesti s P2P. Takrat so kraljevali skrivnostni FTP-strežniki z dostopom za posvečene in lokalni dilerji. Posnetke tistih strani, ki so takrat že obstajale, si lahko pogledate na spletnem arhivu in se ob tem nasmejite.

Vsebini primerne pa so bile tudi navade uporabnikov, ki so takrat na internetu preživeli občutno manj časa. Podatki za ZDA kažejo, da so bili Američani leta 1996 povprečno na spletu pol ure tedensko, medtem ko sedaj ta znaša številka 27 ur tedensko. Podatki za Slovenijo, ki jih zbira RIS, kažejo, da je leta 2007 internet večkrat dnevno uporabljalo 58 odstotkov uporabnikov interneta, leta 1996 pa je bilo takšnih le 13 odstotkov.