NSA ponuja nagrado za rešitev, ki bi omogočila prisluškovanje Skype pogovorom

Matej Kovačič

23. feb 2009 ob 15:02:08

Kot poroča The Register naj bi - glede na anonimne vire iz industrije - ameriška tajna služba NSA ponujala visoko nagrado za podjetje ali posameznika, ki bi uspel ponuditi učinkovito rešitev za prisluškovanje Skype pogovorom in prestrezanje Skype sporočil.

Skype naj bi namreč bil eden trših orehov za policije in tajne službe, saj deluje po P2P principu, poleg tega pa pri prenosu podatkov uporablja tudi šifriranje. Po nekaterih podatkih ga zato kriminalci čedalje pogosteje uporabljajo za medsebojno komuniciranje.

Kljub temu so leta 2006 v ZDA že uspeli izslediti prvi Skype klic, lansko leto pa je nemška policija pričela razvijati načrte za prisluškovanje Skypu s pomočjo zlonamerne programske opreme. Konec leta 2008 je tudi prišlo na dan, da Skype skupaj s kitajskim partnerjem TOM Online pregleduje vsebino Skype sporočil.

Po poročanju The Registra naj bi NSA že znala razbiti Skype šifrirane pogovore, vendar naj bi bilo dešifriranje preveč zapleteno in drago, zato ponujajo nagrado s katero bi uspeli pridobiti učinkovitejšo rešitev za prisluškovanje.

Ali pa morda samo želijo "uspavati" kriminalce...?