Plačljive aplikacije za Android so tu

Matej Huš

22. feb 2009 ob 00:03:09

Google je uresničil svojo obljubo in uporabnikom mobilnih telefonov Android omogočil nakup plačljivih aplikacij za svoje telefone, ki si jih lahko nato po nakupu prenesejo na svoje mobilnike. Doslej je bilo namreč moč dobiti le brezplačne programe. Storitev je sicer za zdaj omejena na ZDA, pričakuje pa se, da bodo z ustrezno podporo kmalu sledili tudi operaterji v drugih državah. Prva naj bi do konca tega meseca sledila Velika Britanija, medtem ko bodo Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Francija, Italija in Španija na svoj lokaliziran Android Market s plačljivi aplikacijami morale počakati do konca marca.

Google piscem ponuja podobno kupčijo kot Apple, tako da dobijo avtorji 70 odstotkov cene programe, preostanek pa gre Googlu, ki nato del distribuira do operaterjev. Apple celotnih 30 odstotkov obdrži zase.

V duhu te poteze poglejmo še rezultate raziskave, ki je v obzir vzela 30 milijonov nakupov aplikacij prek App Stora. Ugotovili so, da manj kot pet odstotkov kupcev program še vedno aktivno uporablja tudi čez 20 dni. Pri brezplačnih je ta odstotek še nižji.