Google je postal mobilni operater

Matej Huš

23. apr 2015 ob 09:32:01

Kot so napovedali minuli mesec, je Google postal tudi mobilni operater. Za zdaj omejena na ZDA, a storitev Fi omogoča uporabo mobilnega telefona v Sprintovem in T-Mobilovem omrežju. Google je torej MVNO (mobile virtual network operator), ki gostuje v že postavljenih omrežjih. Storitev je za zdaj dostopna le s povabilom, kot je za Googlove novosti že običaj, potrebujete pa še Nexusa 6. Pokrit je dobršen del kontinentalnih ZDA (glej sliko).

Čeprav gre za gostovanje na T-Mobilu in Sprintu, Google navaja številne prednosti nove storitve. Med njimi je avtomatična izbira boljšega signala, prav tako bo Google avtomatično izbral 4G LTE ali Wi-Fi, odvisno od jakosti signalov. Pri povezavi na Wi-Fi bodo podatki šifrirani, tako da prisluškovanje ne bo mogoče. Preklapljanje bo neopazno in ne bo prekinilo klica.

Telefonska številka bo odslej živela v oblaku, tako da ne bo treba fizično menjavati SIM-a. Isto številko bo moč uporabljati na poljubnem telefonu, tablici ali prenosnem računalniku. Vsaka naprava, ki podpira Google Hangouts, bo povezljiva s telefonsko številko primarnega aparata.

Pomembna prednost pa bo tudi cena. Za 20 dolarjev mesečno dobimo osnovni paket (telefonija in smsi neomejeno), potem pa vsak gigabajt prenesenih podatkov stane 10 dolarjev (naročilo v paketu, neporabljeni viški pa se vračajo kot dobropis!). Cene bodo enake tako v ZDA kakor v tujini, in sicer v 120 podprtih državah; razen v ZDA je drugod raba za zdaj omejena na Wi-Fi.