Na Marsu odkrit metan

Matej Huš

16. jan 2009 ob 09:34:06

NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

Razlogov za nastajanje metana je več. Ta plin lahko namreč nastaja pri povsem anorganskih geoloških procesih (npr. oksidacija železa), piscem znanstvene fantastike privlačnejša možnost pa je biološka razlaga, saj vrsta bakterij pri presnovi sprošča metan. Na Zemlji te živijo npr. dva do tri kilometre pod površjem Witwatersranda v Južni Afriki, kjer iz vodika in ogljikovega dioksida sestavljajo metan. Morebiti, pravi NASA, živijo tudi na Marsu pod permafrostom.