Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Matej Kovačič

21. nov 2008 ob 13:20:57

Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi postavilo na stališče, da so prometni podatki (seznam zadnjih klicev) sestavni del vsebine komunikacije (vsebina SMS sporočil, vsebina pogovora), torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Glede na odločitev sodišča bo torej policija v prihodnje tudi za pregled (zakonito) zasežene e-pošte potrebovala posebno sodno odredbo, postavlja pa se vprašanje ali ti standardi zaščite veljajo tudi za druge datoteke (npr. tudi fotografije na mobilnem telefonu) ali ne.

Na ta odgovor bo očitno potrebno še počakati, omenjeno odločitev Ustavnega sodišča pa seveda velja pozdraviti.