Kar 90% inštalacij World of Goo je piratskih

Primož Resman

14. nov 2008 ob 23:21:43

World of Goo, igra, kjer s pomočjo živih kepic sluzi gradite stolpe, mostove in podobno, je zabavna igra neodvisnih razvijalcev 2D Boy, ki je z DRMjem bogat svet presenetila prav zaradi pomanjkanja le-tega. Ko igro namreč kupite, dobite povezavo do inštalacijskih datotek, s katerimi namestite igro in jo igrate, brez registriranja, vnašanja serijskih kod in podobnih protipiratskih omejitev. Tako vam popolnoma nič (razen slabe vesti) ne omejuje, da teh istih datotek ne bi poslali prijatelju. Prav zato niti ni presenetljiv visok odstotek piratstva.

Do te številke so prišli razvijalci sami, saj ima igra poleg 5 svetov, kjer morate za napredovanje premagati ovire in rešiti določeno število kepic, tudi poseben svet, kjer se zbira presežek rešenih kepic, z njimi pa gradite svoj stolp v višino. Če želite svoj rezultat objaviti na internetu in ga primerjati z ostalimi igralci, opravite kratko registracijo, prek vseh poslanih rezultatov pa so razvijalci prišli do števila uporabnikov igre, ki so jih primerjali z številom prodanih licenc.

Do napak je lahko prišlo zaradi dinamičnih IP naslovov, zaradi uporabe iste igre na več IP naslovih (prenosniki doma, na delu, v šoli itd.), ki so številko povečali, obenem pa je recimo obilica rezultatov z istega IP naslova (veliko uporabnikov za usmerjevalnikom, denimo v večjih pisarnah) to številko obenem tudi znižala. Oba faktorja naj bi se približno izenačila in naredila procent piratstva precej točen.

Po besedah razvijalcev podobno uspešne neodvisne igre Ricochet Infinity, ki pa uporablja DRM, preprečevanje piratiziranja 1000 uporabnikom prinese le 1 prodan izvod igre več.
Končni rezultat je za obe igri enak, saj naj bi bil tudi Ricochet Infinitiy spiratiziran v okrog 90%, fantje pri 2D Boy pa še pravijo, da od tisočih piratov, ki igre ne bi dobili zastonj, velika večina igre v vsakem primeru ne bi kupila.

Druga opcija pa je oglaševanje v igrah, ki so ponujene zastonj. S pravilno implementacijo le-to sploh ne bi bilo moteče.