Vesoljske vesti

Matej Huš

14. nov 2008 ob 17:14:09

Danes ob dveh ponoči po srednjeevropskem času namerava NASA izstreliti misijo STS-126 proti Mednarodni vesoljski postaji. Space shuttle Endeavour nosi astronavtko Sandro Magnus, ki bo zamenjala Grega Chamitoffa, ki je v vesolju od začetka junija letos. Astronavti bodo opravili še štiri vesoljske sprehode, med katerimi bodo izvedli vzdrževalna delna na spojih panelnih plošč s sončnimi celicami. Še posebej pa bodo veseli nove opreme, med katero sta tudi nova naprava za recikliranje vode in generator kisika. Endeavour se bo na Zemljo vrnil čez 15 dni, načrtuje NASA.

Druga dobra novica je, da Mars Rover Spirit ni storil bridkega konca. Vozilu sicer primanjkuje energije, še zlasti po peščeni nevihti v zadnjih dneh, a se baterije niso toliko izpraznile, da bi odpovedal poslušnost. Spirit se je tako zmogel odzvati na v torek poslane ukaze, kontrolorji pa sedaj preudarjajo, kaj storiti. Misija Rover je bila sprva načrtovana za tri mesece, traja pa že pet let.

Spektakularnejša novica pa so vsekakor naslednje slike. Prvič v zgodovini so namreč uspeli posneti optične slike nekega drugega sončnega sistema, torej planetov, ki okrožijo okrog neke zvezde. Hubble je v ozvezdju južne ribe posnel planet, ki kroži okrog 25 svetlobnih let oddaljene zvezde Fomalhaut. Druga fotografija pa je bila posneta v havajskih observatorijih Gemini in Keck, na kateri vidimo dva mlada planeta hkrati, ki krožita okrog 130 svetlobnih let oddaljene zvezde HR8799. Slednja je bilo laže najti, saj sta stara borih 60 milijonov let in še vedno svetita zaradi toplote od nastanka.