Izdelava denarja z odprtokodno programsko opremo

Urban Škudnik

4. nov 2008 ob 14:20:01

Če se še vedno zagriženi uporabniki zaprtokodne in lastniške programske opreme še tako upirajo neizbežnosti, odprtokodna programska oprema vse bolj pronica v vsakdanje življenje in uporabo. Najnovejši dokaz zmožnosti odprtokodne programske opreme je tako izdelava spominskega bančnega kovanca za pet evrov, ki je bil na nadtečaju na Nizozemskem izbran kot zmagovalni predlog.


Za naslov tečaja je Nizozemsko finančno ministrstvo izbralo temo "Nizozemska in arhitektura", izbrano delo pa iz imen najbolj znanih nizozemskih arhitektov (glede na velikost razvrščeni po priljubljenosti v spletnem iskalniku Yahoo) sestavlja glavo kraljice Beatrix. Večinoma je bil kovanec izdelan s Python-om, vendar je bilo za končne popravke potrebno uporabiti še Gimp, Inkscape, Phatch, vse skupaj pa je Stani Michiels izdelal na Ubuntu-ju in v sami kovnici denarja zgeneriral kovanec na Asus-ovem EEE PC-ju.

Za podrobnejši opis zamisli, postopka in kakšen pomen imajo imena ter razporeditev nizozemskih pokrajin na sam kovanec pa si preberit članek.

Naslednja postaja: bankovci.