Google izdal lasten brskalnik

Urban Škudnik

2. sep 2008 ob 21:00:33

Kot je Google včeraj napovedal na svojem blogu, je pravkar izdal svoj brskalnik, poimenovan Google Chrome. Svojo filozofijo in podrobne razloge za razvoj (še enega) novega brskalnika je Google povzel v domiselnem stripu, v tej novici pa se raje osredotočimo na bistvene novosti in kaj prinaša nov brskalnik na že nekoliko zasičen trg brskalnikov.

Ker pravijo, da slika pove več kot tisoč besed, si sam uporabniški vmesnik raje oglejte na spodnji sliki, nakar se bomo poglobili v bolj tehnične podrobnosti.


Vsak zavihek, ki ga bo uporabnik odprl, bo ločen narejen kot ločen proces in bo prikazoval strani v svojem lastnem "peskovniškem" okolju, kar bo pomenilo, da se bo celoten brskalnik obnašal precej bolj podobno operacijskemu sistemu kot dandanes, ko se vsi zavihki in vsa okna obravnavajo kot en proces. Še boljše pa bo zmožnost, da si bodo lahko uporabniki pogledali, katera spletna stran jim odžre največ sistemskih zmogljivosti. Tako si boste lahko na enostaven način ogledali, da vam Slo-Tech v vseh dvajsetih zavihkih, kjer ga imate odprtega, odžre borih nekaj megabajtov, trije zavihki z YouTube filmčki, pa preostalih nekaj deset ali sto megabajtov.

Peskovniško okolje pa bo preprečevalo tudi memory leak-e na nivoju brskalnika, saj bo dejstvo, da bo vsak zavihek svoj proces, pomenilo, da ko boste zaprli zavihek, se bo tisti del pomnilnika zagotovo sprostil ne samo za brskalnik (kot se danes v večini brskalnikov, ki imajo neko fiksno določeno velikost pomnilnika za celoten brskalnik in ga po potrebi povečajo za celotno instanco programa), pač pa tudi za operacijski sistem.

Google-ov brskalnik bo imel tudi nov JavaScript pogon, imenovan V8, ki ne bo pretvarjal JavaScript kode v interno kodo, razumljivo samo določenemu brskalniku (kar pomeni nepotrebno procesiranje, ker je potrebno neprestano preverjati interno reprezentacijo kode), pač pa jo pretvori v sistemsko kodo, ki lahko teče direktno na procesorju. Za prikaz samega HTML-ja pa bo poskrbel že preizkušen HTML pogon WebKit, ki ga že uporablja Apple-ov Safari, kar pomeni da bo tudi prikaz samih spletnih strani zelo hiter (nekaj meritev zmogljivosti).

Trenutno največja pomanjkljivost je, da je Google Chrome na voljo le za Microsoft-ov operacijski sistem, a je Google že obljubil da intenzivno dela na različici za OS X in Linux.

Chrome si lahko prenesete iz njegove domače strani.