Chrome: nova beta, hitrejši pogon za Java Script, napoved nove podobe

Matej Huš

21. feb 2011 ob 08:29:34

Google je pretekli teden izdal novo beta verzijo svojega brskalnika Chrome 10, ki nosi oznako 10.0.648.82. Prva novost, ki jo je Google posebej poudaril, je bistveno povečanje hitrosti izvajanja Java Scripta. Sodeč po njihovem testu V8 Benchmark Suite je nova beta za 66 odstotkov hitrejša od trenutne stabilne različice Chroma. K poskočnosti bo pripomoglo tudi pospeševanje videa z GPU.

Druga novost je prenovljen način urejanja nastavitev, ki se sedaj odprejo kot običajen zavihek in ne več posebno okno. Dodana je možnost iskanja po nastavitvah, s katero hitro najdemo želeno nastavitev brez nepotrebnega iskanja po menijih, ter avtomatsko osveževanje naslova pri navigaciji znotraj nastavitev (po nastavitvah lahko deskamo). Tako recimo se ta pri spreminjanju osebnih spremenitev glasi chrome://settings/personal, kar lahko kot neposredno bližnjico posredujemo prijatelju, ki nas sprašuje, kje v Chromu bi nastavil gesla.

Naslednja v vrsti bodočih novosti je še v fazi dokončne izdelave in še ni del bete. Google razmišlja, da bi videz Chroma še bolj oskubil in odstranil tudi vrstico, v katero pišemo URL-je, ki bi bila tako skrita pod posameznimi zavihki. To bo v tako imenovanem kompaktnem videzu. Poleg tega bodo obstajali še trije: klasični, z zavihki ob strani in prilagojen za na dotik občutljive zaslone.

Razmišljajo tudi o možnosti hkratne uporabe več profilov.