Grid tehnologija koristna za raziskave rakavih obolenj

Gekobla

22. maj 2008 ob 16:26:31

Tehnologija grid omrežij je po svetu že precej razširjena, trenutno pa v največjem obsegu deluje v Evropi znotraj različnih projektov in iniciativ, med katerimi izstopa EGEE. V osnovi tehnologija grid omogoča, da računalniške gruče znastveno-raziskovalnih ustanov na različnih lokacijah povežemo v supergručo, ki s pomočjo posebne programske opreme izkorišča računske in podatkovne zmogljivosti povezanih naprav.

Možnosti uporabe tehnologije grid je kar nekaj, med najbolj medijsko odmevnimi pa je gotovo obdelava podatkov, ki jih bodo v CERN-u pridobili z Velikim hadronskim trkalnikom (LHC), pri tem pa bo svojih 520 procesorjev s 64 bitnimi jedri in več kot 200 terabajtov diskovja prispevala tudi slovenska gruča SiGNET.

Če bodo v okolici Ženeve iskali odgovore na vprašanja o tem, kakšni so bili pogoji nekaj trenutkov po nastanku vesolja, pa so kanadski znanstveniki IBM-ovo World Community Grid omrežje izkoristili za raziskave raka, saj bodo z gridom podatke obdelali v veliko krajšem času.

Predvidevajo, da bi običajni računalniki njihove poskuse opravljali 162 let, s pomočjo tehnologije grid pa bodo rezultati raziskave na voljo v enem ali dveh letih. Dr. Igor Jurisica iz Ontario Cancer Institute pojasnjuje, da je so vzrok večine rakavih obolenj nepopolni proteini, za katere moramo bolje razumeti, kako delujejo in kako se nanje odziva telo. Ekipa raziskovalcev ima 86 milijonov slik 9.400-ih proteinov, ki jih lahko povežemo z rakavimi obolenji. "Najti pa moramo proteine, ki nam bodo omogočili diagnozo raka, še preden se pojavijo simptomi, saj bomo tako imeli boljše možnosti za zdravljenje bolezni, ali pa da jo po možnosti celo zaustavimo," dodaja Jurisica.

Tehnologija grid je (poleg fizike) omogočila tudi obsežnejše in hitrejše modeliranje biomedicinskih komponent za iskanje protivirusnih zdravil (na primer proti virusu ptičje gripe), uporabljajo jo pri astrofiziki, v biotehnologiji, farmakologiji, meteorologiji, gradbeništvu, videotehnologiji, industrijskem modeliranju in finančnih analizah.