SMS sporočila dražja kot prenos podatkov iz Hubbla

root987

13. maj 2008 ob 10:02:32

Da so SMS sporočila drag način prenosa informacij, je precej očitno iz cenikov naših telefonskih operaterjev - da pa so najmanj trikrat dražja, kot je prenos podatkov iz vesoljskega teleskopa Hubble, pa bo verjetno dalo misliti tudi najbolj zagrizenim uporabnikom le-teh.

Nigel Bannister iz Univerze v Leicester-ju je opravil naslednje preproste računske operacije - glede na to, da ima lahko SMS sporočilo 160 znakov, kar zavzame 140 bajtov (uporablja se namreč samo 7 bitov za en bajt), bi za prenos enega megabajta podatkov potrebovali 7490 SMS sporočil, kar bi nas pri slovenskih operaterjih stalo nekje med 300 in 400 evrov (odvisno od izbire paketa), v Angliji pa tudi do 475 evrov.

Ti podatki sami po sebi še ne bi bili tako zanimivi, če ne bi poprosil NASE za oceno stroška prenosa enega megabajta iz Hubbla na Zemljo - dobil je namreč oceno 11,2 evra na megabajt - vendar je to ocena le do sprejemnika na Zemlji in izključuje stroške osebja na Zemlji, ki lahko znesek poveča tudi za faktor deset.

Po domače: SMS sporočila so tudi po najbolj negativni oceni dražja za najmanj trikrat toliko, kot bi potrebovali, da bi enako količino podatkov prenesli iz Hubbla.