Spletni kriminalci niso le nedolžni najstniki

Gekobla

30. apr 2008 ob 08:42:21

V primeru, da imate o spletnih nepridipravih romantično predstavo kot o najstnikih, ki zgolj za zabavo ljudem povzročajo hude težave, se motite. Kriminal na spletu je očitno izjemno dobičkonosna dejavnost, o čemer pričajo tudi videoposnetki in fotografije, ki so jih posneli na zabavi, kjer so težki kalibri spletnih prevar proslavljali uspešno poslovno leto.

KLIK Team je skupina spletnih kriminalcev iz Rusije, ki piše programe za "zaščito pred vohunskim programjem" in je z zlonamerno programsko kodo okužila številne računalnike po svetu. Omenjene programe izdelujejo za "stranke", s katerimi imajo seveda svoje načrte. Denar kradejo tudi z lažnimi spletnimi trgovinami, prek katerih prejemajo nakazila - kupcem pa (jasno) ne pošljejo ničesar.

Gizmodo poroča, da so februarja v "podjetju" odpeljali 95 zaposlenih (!) v mondeno smučarsko letovišče v Črni gori (oktobra 2006 so se zabavali v Pragi), kjer so se razuzdano zabavali in priredili zabavo, na kateri so sodelujoči, poleg ostalih dragocenosti, prejemali celo avtomobile.

Kako bizarna je bila zabava, pa je razvidno tudi s teh fotografij ter videoposnetka objavljenega na Youtube. Najhuje od vsega je, da je Klik Team le ena od mnogih skupin v Rusiji, ki se organizirano ukvarjajo s spletnim kriminalom.

Kdo je vse to plačal, je pa žal tudi jasno ...