Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

Matej Huš

17. jan 2010 ob 00:19:43

Katastrofe, kot je zadnja na Haitiju, ko je potres z obličja skoraj izbrisal prestolnico, so izvrstna priložnost za spletne prevare, svari FBI. Z vseh strani nas bombardirajo s posnetki opustošenja, kar v ljudeh prebudi čut za sočloveka, tako da ti masovno nakazujejo denar raznim človekoljubnih organizacijam. In prav na to računajo zlikovci, ki so že postavili na stotine lažnih spletnih strani za pobiranje "donacij".

Ko je leta 2005 udarila Katrina, se je na spletu pojavilo 4000 lažnih spletnih strani, ki naj bi zbirale donacije za pomoč. Nekaj se jih je pojavilo že pred hurikanom, ko je bilo po vremenski napovedi že jasno, da je udarec neizbežen in da bo močan. Podobno se dogaja sedaj.

Denar se zbira na razne načine: na PayPalovih računih, s SMS-i, Facebookovimi aplikacijami in podobno, tako da je prevarante težje opaziti. FBI svari pred prošnjami po e-mailu, ljudmi, ki se predstavljajo kot preživeli ali predstavniki oblasti s Haitija in poudarja, da je najbolj varno darovati velikim in poznanim humanitarnim organizacijam. Novo premiso so zagrabili tudi Nigerijci, ki v zadnji priredbi prevare 419 trdijo, da so Britanski rdeči križ, ki pobira donacije prek Western Uniona. Nič kaj posebej novega za izobražene uporabnike računalnikov, a kaj ko se poleg njih po spletu podi tudi na milijone manj veščih, ki na takšne limanice hitro padejo.
V luči tragedije se Slo-Tech pridružuje prošnjam za pomoč in vas poziva, da, če le lahko, darujte kakšen evro ali deset za žrtve potresa pri bolj kredibilnih ustanovah. Če bi želeli nakazati preko tekočega računa, lahko to storite pri Rdečem Križu Slovenije, na TRR 03100-1111122296, sklic 937041, s pripisom "Potres Haiti", če pa bi raje plačali preko položnice, lahko to storite pri Karitas-u. Vsi, ki jim tako starokopitni načini donacij morda ne ugajajo, pa lahko pomagajo preko Bush-ovega in Clinton-ovega sklada za Haiti, kjer lahko darujejo tudi s kreditno kartico.