Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Matej Kovačič

23. apr 2008 ob 11:19:01

Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih, predvsem podatkov o spletanju vezi med njimi.

Vendar pa sta raziskovalca tehnologijo razvila in testirala med obiskovalci City of Bath. Najprej sta ugotovila, da približno 7,5% pešcev v mestih s seboj nosi vključene Bluetooth naprave (mobilne telefone, dlančnike,...). Nato pa sta v City of Bath na štiri lokacije namestila računalnike z Bluetooth sprejemnikom, kar jima je omogočilo spremljanje gibanja in ugotavljanje socialnega omrežja tistih posameznikov, ki so s seboj nosili vključeno Bluetooth napravo. To sta seveda počela brez njihovega soglasja, pa tudi brez njihove vednosti.

V šestih mesecih sta tako zbrala podatke o gibanju 10.000 posameznikov.

Podobno raziskavo, v kateri so na podlagi Bluetooth skeniranja ugotavljali socialna omrežja posameznikov, so leta 2004 izvedli na MIT v okviru Reality Mining projekta.

Morda pa ta tehnologija - v časih, ko je za terorista lahko označen kdorkoli - ne bo uporabljena le v zaporih...?