Office Open XML je postal ISO standard

Gekobla

2. apr 2008 ob 15:22:19

Mednarodna organizacija za standardizacijo (ISO) je sporočila, da je Office Open XML format (OOXML) sprejela med ISO standarde. Omenjeni format je razvilo podjetje Microsoft, ki si je za potrditev standarda tudi najbolj prizadevalo, saj je OOXML v njihov odgovor na ostale poskuse standardiziranja pisarniških formatov.


Od državnih teles za standardizacijo, ki so vključena v ISO, jih je po dolgotrajnem lobiranju kar 86 odstotkov glasovalo za sprejetje OOXML-a. Rezultat glasovanja naj bi po besedah Toma Robertsona, ki je pri Microsoftu odgovoren za zagotavljanje združljivosti in standardov, pokazal da "ima OOXML izredno široko podporo". Pojavljajo se zapisi, da naj bi si marsikatero državno telo premislilo tik pred zdajci, še posebej pa se izpostavlja Norveško.

Čeprav pri Microsoftu zagotavljajo, da nad formatom nimajo več nadzora, ker je standardiziran, ustanovitelj Ubuntuja, Mark Shuttleworth dogodek označuje kot "Microsoftovo zmago". Izrazil je svoje nestrinjanje s sprejetjem OOXML-a kot standarda in opozorill, da je do standardizacije prišlo z obilico lobiranja. Glede formata ostaja menda 3000 neodgovorjenih vprašanj, po njegovem mnenju pa to negira samo bistvo standardov -- zato OOXML, trdi Shuttleworth, ne sodi ob bok jasnim in preprostim standardom, kot so HTML, PDF in ODF.

OOXML so že podprli Apple, Sun Microsystems, Novell ter Corel.