Microsoft najavil polno podporo za OOXML

Mandi

17. avg 2012 ob 12:52:22

Z zgolj pet let zamude po potrditvi lastnega standarda za zapis dokumentov pred mednarodnima standardizacijskima telesoma ISO ter IEC bo prihajajoči Office 2013 končno ponujal polno podporo za Office Open XML (Office Open XML). Nedavne različice pisarne, tj. od 2010 naprej, so namreč podpirale zgolj branje in urejanje, ne pa tudi shranjevanje v standardiziran OOXML .docx/.xslx.

Za kaj se gre? Med leti 2005 in 2008 je potekal sorazmerno srdit boj za specifikacijo bodočega enotnega zapisa dokumentov, tako v namiznih kot prihajajočih spletnih pisarnah. Na eni strani je bil Microsoft, ki je predlagal zazippan XML v svojem stilu, imenovan OOXML, na drugi pa Open Document Foundation, IBM, Google in (zanimivo) Oracle, ki so podpirali konkurenčni standard Open Document Format (.odf), ki je tudi primarni zapis OpenOffice.org oz. LibreOffice. Sporazum ni bil nikoli dosežen. Oba standarda sta ločeno dobila žegen ISO in EFI, kar najbolj koristi prav Microsoftu, ki si resnično ni želel tujega odprtega dokumentnega standarda. Slednje bi namreč močno olajšalo prehod vladnih in korporativnih naročnikov na odprtokodno pisarno, medtem ko jih sedanje stanje - nujna potreba po polni podpori za DOC in DOCX - še vedno vsaj z eno roko drži pri Microsoftu.

Najbrž iz istih razlogov se Microsoft v zadnjih štirih letih od sprejetja standarda ni pretirano trudil s podporo na svoji strani, kljub temu, da so v svojem pripravljalnem gradivu za ISO in EFI kot ključni razlog za požegnanje svojega OOXML omenjali prav kompatibilnost z morjem obstoječih MS Office dokumentov. Kot rečenu, vmes izdana Pisarna 2010 kljub temu ni znala zapisovati OOXML datotek, kar je uporabnike sililo k rabi lastniškega .docx zapisa z nestandardnimi, binarnimi elementi (Microsoft je temu rekel 'Transitional OOXML'). To se s prihajajočo Pisarno 2013 sicer spreminja, vendar bo do tedaj, ko jo bodo imeli res vsi, sigurno minilo vsaj še nekaj let. S tem pa je izvorna priložnost, da se zagotovi količkaj popolna interoperabilnost z odprtokodnimi in brezplačnimi konkurenti, prav prijetno odmakne v prihodnost.