Je zmanjševanje emisij res uničujoče za gospodarsko rast?

Gekobla

31. mar 2008 ob 23:43:20

Tudi vi verjamete razlagam ameriških politikov, ki kar naprej ponavljajo, da bi napori za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov močno ogrozili ameriško gospodarsko rast. Nenazadnje je bilo pred kratkim podobne trditve in sklepe slišati tudi v Evropski Uniji, kjer so v načrtu ukrepov za prilagajanje podnebnim spremembam zapisali, da takšna prizadevanja "ne smejo škodovati evropski težki industriji".

Univerza Yale je glede na to, da obstajajo številne okoljske politike in modeli, ki za iste časovnice predvidevajo različne rezultate, ustvarila interaktiven program, s katerim lahko vsak preveri, kakšne posledice bi imel premik k obnovljivim virom za ameriško ekonomijo ( See For Yourself How Greenhouse Gas Emissions Reduction will Affect the American Economy).
Namen programa je ovreči trditve o tem, da obnovljivi viri in učinkovita raba energije negativno vplivajo na gospodarsko rast. Spletna stran naj bi združevala številne študije različnih gospodarskih in okoljskih politik ter jih povzemala v sedmih ključnih domnevah. Program je v izhodišču zasnovan tako, da uporabnik lahko sam določa verjetnost posamezne domneve z vrednostjo od 0 do 1 in s tem ustvari lasten potek dogodkov.
Zanimivo je, da se tudi v primeru, ko pri vseh domnevah izberete najbolj pesimistično različico (po kateri ZDA ne storijo omembe vrednih korakov), bruto domači proizvod ZDA še vedno povečuje za 2.4 odstotka na leto. Ekonimist na Univerzi Yale Robert Repetto, ki je sodeloval pri ustvarjanju interaktivnega programa, trdi da bi po najbolj optimistični različici - še posebej, če bi emisije toplogrednih plinov zmanjšali s pomočjo nacionalnih politik - gospodarska rast znašala celo dobre 3 odstotke na leto.
"Ljudje so prepričani, da je zmanjševanje emisij toplogrednih plinov uničujoče," opozarja na ekonomske izgovore Repetto in dodaja da za to prepričanje "ne obstaja utemeljen razlog," kar naj bi dokazoval ravno omenjeni program.