Je znotraj Saturnove lune ocean?

Gekobla

22. mar 2008 ob 16:28:10

Znanstveniki so s pomočjo radarja na vesoljski sondi Cassini zabeležili 50 pokrajinskih posebnosti na površju Saturnove lune Titan. Potem ko so jezera, kanjone in gore želeli ob 19 preletih ponovno najti, so ugotovili, da so se njihovi položaji spremenili. V nekaterih primerih celo za 30 kilometrov.
Po mnenju Nasinih znanstvenikov se sistematično premikanje pokrajin lahko razloži le z domnevo, da se je ledena skorja ločila od sredice zaradi notranjega ocena, kar omogoča premikanje skorje. „Prepričani smo, da je 100 kilometrov pod ledom in z organskimi snovmi bogatim površjem ocean vode, pomešan z amoniakom,“ je povedal Bryan Stiles iz Nase.

Proučevanje Titana je glavni cilj odprave Cassini-Huygens, saj na bi ta v globokem ledu skrivala kemijske sestavine, podobne tistim, preden se je na Zemlji razvilo danes poznano življenje. Titan je edina luna v sončnem sistemu, ki ima gosto ozračje (1.5 krat gostejše od Zemljinega).
V primeru, da bodo domneva potrjena, bo Titan uvrščen na rastoči seznam lun, ki so ledene na zunaj in tople ter tekoče na znotraj ter lahko zagotavljajo možne habitate.