Branje misli z magnetno resonančnim prikazovalnikom

Gekobla

9. mar 2008 ob 11:36:31

Znanstveniki Univerze Berkeley v Kaliforniji so v reviji Nature predstavili dekodirni sistem, s katerim naj bi bil računalnik zmožen analizirati aktivnost možganov in prikazati vsebino vaših misli s pomočjo naprave MRI (angleško: magnetic resonance imaging machine), ki je v bistvu nekakšen možganski skener. V realnem času so beležili mentalno aktivnost oseb, ki so si ogledovale veliko število fotografij ljudi, živali, pokrajin, predmetov in reči, ki sicer zapolnjujejo njihov vsakdanjik. S temi posnetki so raziskovalci zgradili model za predvidevanje miselnih vzorcev, ki jih sproža ogledovanje fotografij.

Dekoder naj bi se odrezal tako dobro, da je presenetil tudi soavtorja študije, Jacka Gallanta, ki je povedal: "Nihče od ljudi, ki jih poznam, si ni mislil, da bo zadeva delovala tako natančno."

Zgodnji dekoderji so lahko izdali le, ali nekdo gleda splošen tip podobe, denimo psa. Niso pa bili zmožni identificirati bolj specifičnih fotografij, kot je denimo fotografija majhenga psa, ki gloda kost. Poleg tega tudi niso znali pokazati, kakšne miselne vzorce bo povzročila določena fotografija. Model Univerze Berkeley v Kaliforniji je uspešno odpravil naštete pomanjkljivosti.

Hitro si je mogoče zamisliti vrsto dobronamernih načinov uporabe, kot je denimo zgodnje opozarjanje na nevrološke bolezni ali pa izdelava vmesnikov, ki bi telesno prizadetim omogočali komuniciranje s svetom. Še hitreje pa bo tehnologija v uporabi za ne tako plemenite namene, kot so marketinške kampanje, oblikovane tako, da vam kar najbolj zlezejo pod kožo, ali pa bolje rečeno, v glavo.