Berkeley bo onemogočil dostop do 20.000 videoposnetkov predavanj

Matej Huš

10. mar 2017 ob 21:28:15

Ugledna ameriška univerza Berkeley na svojih spletnih straneh webcast.berkeley.edu javno in brezplačno ponuja več kot 20.000 videoposnetkov z različnih predavanj in podcastov, ki jih lahko kdorkoli na svetu uporablja za izobraževanje. Toda tako bo le do 15. marca, potem pa jih bo univerza zaklenila in dostop omogočila le lastnim študentom. Razlog za drastičen ukrep pa je neverjeten - zakonska prisila glede zagotavljanja dostopnosti invalidom.

Posnetki niso imeli podnapisov, zaradi česar gluhim niso razumljivi. To je v nasprotju z zakonom Americans with Disabilities Act iz leta 1990, na kar sta pravosodno ministrstvo lani v uradni pritožbi opozorila dva zaposlena na washingtonski univerzi za gluhe Gallaudet. Ministrstvo je pritožbo preučilo in ugotovilo, da je utemeljena, zato je Berkeleyju naložilo, da neskladnost odpravi. Ob tem poudarimo, da sploh niso preiskovali, kako je na univerzi poskrbljeno za invalide (kar je zgledno rešeno z Disabled Students Programom), temveč le dostopnost omenjenih posnetkov za splošno javnost.

To je pomenilo, da bi morali več tisoč ur posnetkov podnasloviti, kar je drag in glede na hiter tempo sprememb (nekatere vsebine so bile stare tudi deset let) neekonomičen postopek. Zato se je Univerza Berkeley odločila, da problem reši drugače. Od 15. marca posnetki ne bodo več javno dostopni, temveč le še lastnim študentom. Prorektorica Cathy Koshland je povedala, da zaradi krčenja sredstev preprosto ne morejo podnasloviti omenjenih predavanj, obenem pa bodo na tak način obračunali tudi s "pirati", ki so jih nezakonito uporabljali v komercialne namene (določene spletne strani so z njimi služile). Statistika ogledov jim je tudi pokazala, da je povprečen video iz let 2006-2015 predvajan osem minut, kar je premalo.

Zgodba ima vendarle luč na koncu predora. Nova vsebine bodo pripravljene skladno z zakonom in bodo dostopne tudi gluhim. Univerza jih bo prosto in vsem dostopno objavljala na svojem edX, bo pa seveda trajalo, da se bazen ponovno napolni.