Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

opeter

9. jan 2008 ob 08:13:22

Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo popularni GeForce 8800GT, kot ekskluzivo oz. najmočnejšo grafično za profesionalno rabo, pa lahko kupec izbere tudi Quadro FX 5600 z 1.5 GB lastnega pomnilnika. V primeru, da se odločimo za najšibkejšo opcijo, lahko v sistem vstavimo kar štiri kartice.

Opcije pri diskih so sledeče: 320 GB (standardno), 500 GB, 750 GB in 1 TB v okusih SATA ter 300 GB različica na vodilu SAS za zahtevnejše. V sistem lahko vgradimo kar štiri diske, tako da je maksimalna skupna kapaciteta kar 4 TB. Za bolj podrobne informacije si lahko ogledate specifikacije računalnikov Mac Pro.

Apple je ponovno prvi, o tem ni dvoma. Vprašanje je le, ali nameravajo predstaviti namizni računalnik brez monitorja za nas, navadne smrtnike. Takšenga, ki ima samostojno grafično kartico in je v osnovi nadgradljiv, po možnosti s Core 2 Duo ali Core 2 Quad procesorji.