Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov

Urban Škudnik

15. okt 2008 ob 00:02:23

Kot so po prostranstvih interneta že nekaj časa krožile govorice o posodobitvi prenosnikov, je Apple danes pred nekaj urami predstavil posodobljeno linijo svojih prenosnikov. Najnovejši modeli Apple-ovih prenosnikov pa tokrat niso osveženi le s sicer suhoparnim povišanjem hitrosti procesorja in/ali grafičnih kartic, pač pa se tokrat ponašajo tudi z novo obliko.

Za nov dizajn pa Apple ni izbral le preoblikovanja svoje nadvse prepoznavne linije prenosnikov, pač pa se je odločil, da bo ohišje za svoje prenosnike v celoti izdeloval iz enega kosa aluminija. S postopkom preoblikovanja enega kosa aluminija v ohišje s pomočjo CNC naprav je Apple tako postavil nov standard, saj še noben proizvajalec prenosnih računalnikov ne izdeluje ohišij na podoben način. Takšen način izdelave pomeni da so ohišja (in posledično tudi celotni računalniki) sedaj lažja, tanjši in močnejša.

Profesionalna linija Apple-ovih prenosnikov je poleg že omenjene nove oblike sedaj prejela še steklen trackpad, ki omogoča zaznavo večprstnih gest in po novem nima nobenega fizičnega gumba za klik, saj lahko klikate na samem trackpad-u. Ker seveda golo pritiskanje ni preveč uporabno in uporabnikom prijazno, je Apple uporabil podoben princip kot pri svojem mišaku - tako na primer običajen zvok klika simulirajo. Dvig specifikacij je seveda samoumeven - tako po novem lahko izbirate med 2.4, 2.53 ali 2.8 GHz dvojedrnim procesorjem, GeForce 9400M ali 9600M GT grafično kartico s 256 ali 512 GDDR3 spomina, 2 ali 4 GB pomnilnika in 250/320 GB običajnim trdim diskom ali 128 GB SSD diskom. So pa vsi novejši modeli prenosnikov ostali brez DVI izhoda in imajo po novem opremljeni z Mini DisplayPort-om, kar bi moralo zadovoljiti tudi najbolj v prihodnost zagledane ljubitelje jabolk.

Ker je Apple v zadnjem času pridobil ogromen tržni delež tudi med študenti (v ZDA naj bi tako dosegal med študenti že več kot 45 odstotni delež), Apple seveda ni mogel dopustiti, da bi bili posodobljeni le profesionalni modeli. Tako se modelom s sedanjim belim ohišjem (katerih ceno bodo spustili na 999 dolarjev) pridružujejo tudi bratci z novim dizajnom ohišjem, ki bodo dosegljivi v različicah z 2.0 ali 2.4 GHz procesorjem in bodo (tokrat prvič) posedovali grafično kartico (GeForce 9400M s 256 MB spomina) in LED osvetlovanjem zaslona. Kot pri večjem bratcu je tudi pri navadnem MacBook-u opcija SSD diska (128 GB), cena pa se bo pričela 1299 dolarjev.

Nova grafično kartico in 120 GB trdi disk ali 128 GB SSD disk pa je na voljo tudi za MacBook Air.

Poleg posodobitve linije prenosnikov pa je Apple tudi prvič po dolgem času posodobil svojo linijo LCD zaslonov, ki so sedaj močno integrirani s prenosniki samimi. Tako lahko namesto namenskega električnega priključka za svoj novi prenosnik, le-tega priključite na monitor sam, ki ima sedaj vgrajene tudi tri USB vhode in iSight kamero. A pazite - podprti so le novi modeli prenosnikov, saj novi 24" Cinema Display-i podpirajo le Mini DisplayPort. Cena? 899 dolarjev.