Amazon mp3 beta vs. iTunes

lukanium

27. sep 2007 ob 19:24:07

Na strani tech.blorge.com so preizkusili nedavno splavljeno storitev Amazon mp3 beta in naredili kratko primerjalno analizo - kvaliteto storitev glasbene trgovine spletnega velikana so seveda primerjali z Applovo spletno trgovino iTunes.

Prva in najbolj očitna prednost Amazonove ponudbe je, da prodajajo glasbo v najširše podprtem mp3 formatu (256 kbps) brez digitalne zaščite ( DRM), medtem ko Apple nudi digitalno zaščitene glasbene datoteke v manj razširjenem AAC formatu (v večini primerov kvalitete 196 kbps). Po besedah avtorja članka je v Amazonovi trgovini izbira glasbe (navkljub odsotnosti DRMja) odlična, poleg tega pa se seveda vsakodnevno širi. Cena ene pesmi znaša 0,89 $, cene albumov pa se gibajo med malo več kot 1 $ pa vse do 20 $. Na drugi strani pa na iTunes stane ena pesem 0,99 $, avtor članka pa še dodaja, da mu v času preizkušanja obeh storitev ni uspelo najti niti enega albuma, ki bi bil na iTunes cenejši kot na Amazon mp3. Iz Amazonove trgovine lahko posamezne pesmi prenesemo neposredno, za prenos albumov pa si je potrebno namestiti program za prenose ( Amazon MP3 Downloader). Sam proces prenašanja pesmi je po poročanju enostaven in precej podoben tistemu na iTunes (tj. minimalno število klikov, intuitiven vmesnik, omogočen "predogled" pesmi ipd.), vendar se je avtorju članka zdelo, da sam prenos poteka počasneje kot na iTunes.

Če povzamemo, se Amazon mp3 v tem trenutku zdi boljša izbira za spletni nakup glasbe, predvsem zaradi objektivnih prednosti, kot so odsotnost digitalne zaščite, uporaba mp3 formata, ki je podprt v več predvajalnikih, ter nižje cene za posamezne pesmi in (v večini) tudi za albume.

Izvorna novica.

Za Apple to očitno pomeni konec počivanja na lovorikah in predvsem potrebo po tehtnem premisleku glede uporabe DRMja ...