Microsoft tožen zaradi slabe varnosti

Matek

5. mar 2007 ob 23:59:31

Naslov novice morda izgleda resen in zaskrbljujoč, a dejstva so tokrat rahlo drugačna. Inquirer v svojem tipičnem slogu poroča o zanimivem dogodku, povezanem z IT industrijo.

Američan po imenu Michael Alan Crooker se je na malce manj legalen način ukvarjal z orožjem, zaradi česar ga je pod drobnogled vzela FBI. Med preiskavo pa so mu med drugim odvzeli računalnik, da bi pridobili dodatno dokazno gradivo, pri čemer so se potrudili in uporabili programsko opremo za reševanje podatkov ter z diska pobrali tudi nekaj bolj zaupnih datotek. Tako so federalni agentje lahko uživali ob ogledu erotičnih filmov, ki jih je osumljenec posnel z dekletom, imeli so vpogled v njegovo zdravstveno kartoteko in brali pogovore z njegovim odvetnikom.

Pistolero sedaj za vdor v zasebnost krivi Microsoft. Pri nakupu mu je prodajalec namreč zagotovil, da je računalnik z Windows XP praktično neprebojen, čudno pa se mu zdi tudi, kako se lahko nekdo dokoplje do podatkov o obiskanih spletnih straneh, za katere je nastavil, naj se po petih dneh izbrišejo. Od Microsoftovcev zahteva 200 dolarskih tisočakov, S HP-jem (oni so sokrivi, ker se je vsa afera odvila na njegovem sistemu znamke Compaq) pa se je bojda že pogodil. Samo v Ameriki.