Proizvajalec spletnega vibratorja tožen zaradi zbiranja podatkov

Matej Huš

19. sep 2016 ob 13:36:52

Na internet se dandanes povezujejo že vse vrste naprav, četudi za to ni nobenega pravega razloga. Kanadsko podjetje Standard Innovation Corp je že predlani predstavilo vibrator We-Vibe, ki omogoča krmiljenje prek aplikacije za pametni telefon in ima možnost oddaljenega nadzora, kar naj bi uporabljali fizično ločeni pari. Kar je na internetu, je mogoče shekati, po možnosti pa še proizvajalcu pošilja podatke o uporabniku. Nič drugače ni z vibratorji.

Da je mogoče njihovo napravo We-Vibe 4 Plus shekati in ga krmiliti, sta na letošnji konferenci Defcon pokazala novozelandska predstavnika. To hujših preglavic verjetno ne bi povzročalo, če se temu ne bi pridružila še druga ugotovitev. We-Vibe 4 Plus proizvajalcu pošilja številne podatke o uporabi, denimo o stopnji vibriranja ipd. To je v pogojih uporabe sicer napisano, a ne dovolj jasno.

Zato ni presenetljivo, da je Standard Innovation Corp doletela tožba. Neka ženska iz Illinoisa toži proizvajalca, ker naj bi ta prikrival oz. ne dovolj jasno izpostavil dejstva, da vibrator zbira in pošilja podatke o uporabi. Proizvajalec je že dejal, da bodo izboljšali obveščanje uporabnikov o deljenju podatkov in aplikaciji dodali dodatne funkcije, kako lahko nadzorujejo, kateri podatki se pošiljajo.

Mogoče se zdi zgodba z vibratorjem neresna, a v resnici kaže na precej pomemben problem. Čedalje več aplikacij imamo, ki merijo športno aktivnost, zdravstvene parametre in podobno. Tako se zbira ogromno podatkov, s katerimi je treba pazljivo ravnati, če ne želimo sebe popolnoma razgaliti korporacijam in svetu. Da nekaterih vdorov ne moremo preprečiti, še najlepše dokazuje izjava FBI-jevega direktorja, ki je mirno priznal, da je na spletne kamere še najbolje nalepiti prekrivni trak. Vibratorjev pa torej ne povezujmo v internet, pa bo.