So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Matej Kovačič

6. dec 2006 ob 22:31:39

Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen ..."

Nekatere analize primera kažejo, da je pod pojmom "prisluškovalna naprava" lahko mišljena tako strojna, kot tudi programska oprema, v tem primeru pa naj bi najverjetneje šlo za namestitev programske opreme. Programsko opremo naj bi bilo mogoče namestiti naskrivaj kar preko mobilnega omrežja. Ob tem je zanimivo tudi dejstvo, da nekaterih telefonov v resnici sploh ni mogoče povsem ugasniti, saj se na primer "zbudijo" ob nastavljenem časovnem alarmu.

Da takšna oblika nadzora dejansko obstaja, se je sumilo že dlje časa. Tokrat pa so preiskovalni organi uporabo te tehnike prvič potrdili, saj so jo uporabili v okviru kazenske preiskave. Ob tem se seveda postavlja tudi zanimivo vprašanje, zakaj so preiskovalni organi takšno metodo sploh razkrili javnosti? Takšno tehniko bi namreč - če javnosti ne bi bila znana - tajne službe lahko na skrivaj uporabljale še kar nekaj časa. Je torej mogoče, da tajne službe danes uporabljajo še bolj sofisticirane in skrite tehnike nadzora?

Ob tem razkritju je zanimiva, pravzaprav pa celo zabavna tudi izjava Zvonimirja Vojske, domnevnega sodelavca SOVE, v intervjuju za Mladino novembra leta 2004: "Sova mi je dala tudi mobitel. Izklopiti ga nisem mogel. Stalno je bil prilagojen na prisluškovanje. Sova je ves čas poslušala. Ko sem šel odkupit te stvari, je ves čas poslušala, kaj se dogaja. Imel sem rekelc, kot ribiči. V žepu sem imel mobitel. Baterije smo vsi sneli, moj pa je kar naprej delal."