Hekanje volitev?

Matej Kovačič

2. okt 2006 ob 15:07:21

Robert F. Kennedy je na Rolling Stone lansko leto objavil članek, kjer je podrobno analiziral napake na ameriških predsedniških volitvah leta 2004. V članku dokazuje, da so bile volitve ukradene, po natančnem branju pa je žal treba priznati, da so številni argumenti res prepričljivi.

Tokrat pa sledi nadaljevanje, v katerem se isti avtor sprašuje, če bodo prihodnje predsedniške volitve pohekane.

Kennedy v tokratnem članku opisuje kako je proizvajalec volilnih naprav Diebold prevzel izvajanje celotnih volitev v zvezni državi Georgiji in to brez nadzora državnih uradnikov. Zaradi "časovne stiske" je namreč podjetje izvedlo vse od namestitve, vzdrževanja in upravljanja sistemov, izobraževanja volilnih uradnikov ter štetja glasov. Še več. Kennedy navaja pričanje nekega zaposlenega v Dieboldu, ki je videl, kako je eden izmed direktorjev Diebolda na volilne naprave namestil neavtoriziran varnostni popravek (ang. patch). Direktor mu je o tem dogodku prepovedal govoriti s predstavniki države, zanimivo pa je, da so popravek naložili v volilne naprave v demokratskih okrožjih.

Analiziral je tudi številne tehnične pomankljivosti elektronskih volilnih naprav. Med drugim opozarja tudi na obvestilo CERTA, ki pravi, da so v Dieboldovih volilnih napravah našli "varnostno ranljivost v obliki nedokumentiranega prikritega uporabniškega računa (undocumented backdoor account), kar omogoča lokalnemu ali oddaljenemu zlonamernemu uporabniku spremembo volilnih rezultatov".

Teorija zarote ali resnica? Prepričljivih argumentov, ki podpirajo razmišljanje Roberta F. Kennedya je precej...