Akcija nemške policije proti Toru? Kaže da ne.

Matej Kovačič

12. sep 2006 ob 10:40:24

Včeraj so na Slashdotu precej dramatično poročali o zaplembah Tor strežnikov v Nemčiji. Da gre za obsežno akcijo naperjeno proti Toru, bi lahko sklepali tudi na podlagi nekaterih izjav pravosodnega ministra nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein, ki je mnenja, da bi bilo zaradi učinkovitega boja proti terorizmu potrebno omejiti anonimizacijske sisteme na internetu (o tem smo že poročali).

No, v resnici akcija nemške policije ni bila usmerjena proti Toru, pač pa proti osebam, ki so se ukvarjale z otroško pornografijo. O zadevi so se razpisali tudi na poštnem seznamu Tor operaterjev, kjer so se javili trije operaterji, ki jim je policija zaplenila strežnike.

Uradno sporočilo EFF za javnost, objavljeno na spletni strani EFF, ki skrbi za razvoj Tor omrežja, pravi, da je bilo v policijski akciji zaplenjeno večje število računalnikov, popolnoma nepovezanih s Torom, med njimi pa jih je bilo samo šest Tor točk. Proti Tor operaterjem ni bila vložena nobena obtožnica, nekateri med njimi pa poročajo, da nemške oblasti poznajo Tor in zagotavljajo, da poganjanje Tor izhodne točke ni prepovedano.

Kljub možnim zlorabam, pa se je uporabnost Tor omrežja pred kratkim pokazala tudi v Sloveniji. S pomočjo brskalnika Torpark je namreč mogoče zaobiti cenzuro nekaterih spletnih strani.