Začenja se 29. CCC, s pozivom k boju proti policijski državi

Mandi

27. dec 2012 ob 20:14:23

Danes se v Hamburgu, prvič po dobrih 10 letih gostovanja na berlinskem sejmišču, začenja 29. Chaos Communication Congress, tj. redno prednovoletno srečanje blizu 6000 hekerjev, varnostnih strokovnjakov, aktivistov in nasploh vseh, ki jih zanima hekerska kultura.

Letošnji slogan je "not in my deparment", po svoje provokacija in poziv vsem hekerjem, naj nase vzamejo odgovornost za boj proti vedno večjim a hkrati ohlapnim policijskim pooblastilom za nadzor našega zunanjega in digitalnega življenja. Jacob Applebaum, dobro znan po svojem delu za projekt Tor ter za podporo wikileaksu, je v svojem uvodnem govoru množici pomenljivo izpostavil, da se nominalno sicer vsi zavzemamo za varovanje zasebnosti, v resnici pa nas večina za to naredi le malo (npr. le redki poganjamo TOR točko). S tem se v bistvu pretvarjamo, da to ni naš problem (v stilu not in my back yard, ki velja za površne podpornike ekologije), čeprav smo zaradi svojega znanja in dela na najboljšem možnem položaju za upor proti prekomernim vladnim vdorov v zasebnost.

CCC se sicer ukvarja še z računalniško varnostjo, odklepanjem digitalnih (DRM) in resničnih (lockpicking) ključavnic, ter digitalno kulturo nasploh. Na vrsti je 120 predavateljev, za udeležence pa so pripravili tudi posebne mobilne aplikacije z načrtom prizorišča, urnikom ter dostopom do live streamov. Na voljo so tudi navodila za zaščito pred vdori, saj lokalna mreža z 6000 drugimi hekerji ni ravno najbolj prijazno okolje za biti.

Mreža za zdaj še ni počila, pa tudi club mateja (z kofeionom obogatenega čaja) naj še ne bi zmanjkalo.

Program: klik.
Live stream: klik.
Posnetki: klik.