Ali si lahko obetamo DNK profiliranje vseh državljanov?

aljazh

5. sep 2006 ob 13:19:14

Poslanska skupina Slovenske nacionalne stranke (SNS) je 16. avgusta na Partnerstvo za razvoj* naslovila pobudo po obravnavi vprašanja glede zakonske ureditve odvzema krvi z namenom DNK vzorčenja vseh državljanov Slovenije.

Po mnenju SNS je razvoj tehnike in znanosti na področju analize človekove DNK prinesel večje možnosti za zdravljenje nekaterih bolezni, za razvoj biotehnologije ter za preiskovanje in dokazovanje kaznivih dejanj (DNK kot posameznikov "prstni odtis"). V stranki zato ustanovitev nacionalne zbirke DNK vzorcev označujejo kot nujno.

V predlogu, poslanem na Partnerstvo za razvoj navajajo, da je "uporabnost podatkov, ki nam jih Nacionalna zbirka vzorcev DNA nudi, nedvomno bistveno večja od možnosti zlorabe podatkov in kršenja zasebnosti in pravic posameznika."; Ob tem primeroma navajajo nacionalno zbirko DNK vzorcev, ki jo je vzpostavila Velika Britanija, zbirko DNK vzorcev, ki jo je pripravila Estonija ter zbirko CODIS, ki jo v forenzične namene uporablja ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI).

Potrebno je dodati, da zbirko DNK vzorcev za forenzične namene že vodi tudi slovenska policija oziroma njen Center za forenzične preiskave. Slovenska zakonodaja namreč policiji daje pooblastilo, da osumljencem kaznivih dejanj odvzame telesne tekočine (običajno gre za bris ustne sluznice) za namen izdelave DNK vzorca. Tako so leta 2004 odvzeli DNK vzorce 4623 osebam, leta 2005 4325 osebam, do polletja 2006 pa so DNK vzorce vzeli 2169 osebam. Predlog SNS gre tukaj mnogo dlje, saj predvideva DNK vzorčenje vseh državljanov in ne le domnevnih storilcev kaznivih dejanj.

Po predlogu SNS, bi DNK vzorčenje lahko opravljal Zavod RS za transfuzijsko medicino in njegovi pooblaščeni oddelki, za zagotovitev vzorcev čim večjega števila državljanov, pa bi se DNK vzorčenje izvedlo tudi pri vsakem odvzemu krvi, kjer se izvaja ugotavljanje krvne skupine ali druge krvne preiskave.

Način shranjevanja vzorcev in vpogled v njih zbirko naj bi določil minister za zdravje, kar bi utegnil biti predmet spora, saj bi pooblastila za vpogled v zbirko DNK vzorcev podeljeval podzakonski akt, ki ga sprejme izvršna veja oblasti - oziroma povedano drugače - vlada bi sama sebi podeljevala pooblastila za vpogled v občutljive osebne podatke posameznikov.

Kot zanimivost dodajmo, da je Kalifornijsko sodišče leta 2003 v primeru US v. Kincade odločilo, da je zbiranje DNK vzorcev zapornikov in pogojno izpuščenih protiustavno. Sodišče je odločilo, da zahteva po DNK vzorčenju brez utemeljenega suma krši četrti amandma ameriške ustave, ki državljane ščiti pred čezmernim posegom represivnih organov v zasebno sfero.

* Sestavljajo ga stranke SDS, NSi, SLS, DeSUS, SD, SNS