Domače branje: "Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library."

Matej Kovačič

18. avg 2006 ob 22:44:53

Kahn, David. 1973. The Codebreakers. New York: The New American Library.

Ko je David Kahn leta 1967 objavil knjigo The Codebreakers, je knjiga v trenutku postala uspešnica, še danes pa velja za klasično delo na področju kriptografije. Kahn v knjigi ni opisoval kakšnih novosti na področju kriptografije, pač pa gre za delo, ki temeljito opisuje zgodovino kriptografije od njenih začetkov pred skoraj 4000 leti do začetka hladne vojne.


Začetek knjige je posvečen razvoju kritografije v antiki in kasneje v srednjem veku ter uporaba kriptoanalize pri prestrezanju diplomatske pošte. Obsežen del njegovega dela je posvečen dogajanju med prvo in drugo svetovno vojno in uporabi kriptografije in kriptoanalize v vojaške namene. Na izredno privlačen način Kahn v svoji knjigi pokaže kako je bila vojaška moč med prvo in drugo svetovno vojno ključno povezana s sposobnostjo vojaških kriptologov.

Knjiga je polna zanimivih podatkov in podrobnosti, podrobno pa opisuje tudi nekatere kriptografske algoritme in kriptoanalitične tehnike. Iz knjige izvemo tudi veliko o glavnih izumiteljih in avtoritetah kriptografije, posebej obsežno je opisano tudi razbijanje nemške Enigme med drugo svetovno vojno ter razbijanje japonskih vojaških kriptogramov s strani ZDA.

Knjigo priporočamo vsem, ki jih o kriptografiji zanima nekaj več kot zgolj uporaba, za njeno branje pa ni potrebno matematično predznanje.