ThePirateBay se je vrnil

Alpheus

26. jun 2006 ob 21:31:37

The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

Nekaj dni po dogodku se je The Pirate/Phoenix Bay ponovno pojavil na spletu, tokrat iz Nizozemske.

Preiskava proti ThePirateBay-u je ena večjih akcij MSAA proti storitvi, za katero je težko določiti ali je legalna ali ne, kljub temu pa so se odločili stvari reševati s silo. Boja gotovo še ni konec in ga verjetno tudi še dolgo časa ne bo, a upajmo da ne boste jutri vi tisti, ki boste zagledali čudnega moža z aktovko pred vrati.

Oglejte si še: