Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

Matej Huš

10. dec 2014 ob 20:22:54

Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma, kjer je bila glavnina strežnikov The Pirate Baya. Nedostopni so poleg The Pirate Baya tudi EZTV, Zoink, Torrage in Istole ter forumi TPB.

Neuporabni so tudi vsi posredniški strežniki, ki so omogočali dostop do The Pirate Baya v primeru težav z domeno. Nekateri bodo sicer odprli prvo stran, a iskanje po njih ne bo obrodilo sadov. Gre za predpomnjene ostanke (cache) vsebine glavnih strežnikov.

Zanimiv je intervju s Petrom Sundejem, ki je svojo vpletenost v ustanovitev The Pirate Baya že odslužil. Pravi, da ne bi bilo nič narobe, če bi stran ostala nedostopna; že od začetka je bila zamisel, da se strani ugasne po 10 letih, a ko so lani to obletnico dosegli, je stran vztrajala. Vsekakor pa so si prizadevali za dostojnejše slovo kakor policijsko racijo.

Ni rečeno, da je to konec. Zelo verjetno ni, ker so obstajale varnostne kopije strani zunaj stockholmskega centra. Domeni The Pirate Baya s kostariško in estonsko končnico (.cr, .ee), ki se omenjata kot naslednje pribežališče strani, sicer nista pravo nadaljevanje, ker gre le za kopiji. Vseeno pa estonska že omogoča prenos torrentov. Bodo pa zagotovo poizkusili pravo stran ponovno vzpostaviti.