Domače branje: "Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books."

Matej Kovačič

19. maj 2006 ob 23:09:20

Kljub temu, da so na internetu informacije dostopne "na klik", pa se - vsaj občasno - splača v roke vzeti kakšno dobro knjigo. Da se boste lažje odločili za klasično branje, bomo do nadaljnjega vsak petek objavili opis izbrane knjige.

Vabljeni k branju.

Knjiga: Bamford, James. 1983. The Puzzle Palace. Baskerville: Penguin Books.

Leta 1952 je ameriški predsednik Harry S. Truman s tajnim ukazom ustanovil NSA - National Security Agency, katere naloga je prestrezanje in kriptoanaliza tujih komunikacij ter razvoj rešitev za zaščito ameriških državnih komunikacij in informacijskih sistemov.

Vendar pa je NSA nekoliko presegla svoja pooblastila. Že predhodnik NSA, Black Chamber legendarnega ameriškega kriptoanalitika Williama Friedmana je namreč začel v ustnem dogovoru z nekaterimi telekomunikacijskimi podjetji prestrezati komunikacije državljanov ZDA. Operacija se je imenovala Operacija Shamrock, prekinili pa so jo leta 1975, da bi preprečili preiskavo ministrstva za pravosodje (miomogrede, preiskava je potekala tudi zaradi podobne Operacije Minaret).

Leta 1979 je James Bamford zbiral gradivo za svojo knjigo, v kateri je nameraval popisati zgodovino NSA. Na podlagi Freedom of Information Act (FOIA - ameriška različica našega Zakona o dostopu do informacij javnega značaja), je od NSA pridobil 300 strani dokumentacije o Operaciji Shamrock.

A kot se je izkazalo kasneje, so mu dokumentacijo posredovali po pomoti. Uradniki NSA so jo obupano zahtevali nazaj, vendar pa Bamford kljub številnim pritiskom ni popustil (kasneje so v ZDA sprejeli določilo, da je po pomoti posredovano dokumentacijo mogoče zahtevati nazaj, konec 1970-tih pa to pravno ni bilo mogoče).

Leta 1982 (prva izdaja) je objavil knjigo The Puzzle Palace: A Report on NSA, America's Most Secret Agency, v kateri je operacijo Shamrock popisal v detajle. A ne samo to, podrobno je opisal zgodovino NSA od nastanka dalje, vključno z nekaterimi medvojnimi operacijami. Zato je njegovo knjigo znani ameriški kriptolog Bruce Schneier upravičeno označil za "tell-all" knjigo o NSA.

Knjiga predstavlja zanimivo, mestoma pa celo napeto zgodovinsko branje, ki nam da kar nekaj vpogleda v sodelovanje med zahodnimi tajnimi službami med drugo svetovno vojno (npr. pri razbijanju nemške Enigme), vlogo NSA pri "razvoju" šifrirnega algoritma Lucifer, ki je kasneje postal znan pod imenom DES, poiskusih onemogočanja javno dostopne kriptografije (npr. pritiski na avtorja šifrirnega algoritma RSA Ronalda Rivesta, pritiski na neodvisne raziskovalce, ki so želeli prijavljati patente iz področja kriptografije, itd.).

Dragocen zgodovinski vpogled v razmišljanje tajnih služb nam da tudi opis projekta Lightening (med leti 1956 in 1962) ter poročilo Bakerjevega komiteja iz leta 1957, s katerim je NSA želela zagotoviti dotok novega znanja iz akademskih krogov, hkrati pa ni želela, da kriptološki izsledki postanejo javno znani. Na voljo pa je tudi nekaj dodatnih posladkov za vse teoretike zarot, recimo opis domnevnega sodelovanja med NSA in švicarskim podjetjem Crypto AG, ki je prodajalo domnevno nezlomljive šifrirne naprave osamosvojenim afriškim kolonijam, Iraku, Iranu, Libiji in, oh seveda - tudi Jugoslaviji.

Knjigo priporočamo vsem, ki jih zanima zgodovina ene najskrivnostnejših ameriških tajnih služb, delovanje in način razmišljanja tajnih služb na splošno ter zgodovina kriptografije. Knjiga svoj zgodovinski pregled zaključi v začetku 1980-tih let. Kogar zanima nadaljevanje po hladni vojni, pa lahko v roke vzame njegovo leta 2001 izdano knjigo Body of Secrets: Anatomy of the Ultra-Secret National Security Agency.