Nova prisluškovalna afera s švicarsko opremo za šifriranje: Omnisec

Matej Huš

1. dec 2020 ob 20:47:02

Po februarskem razkritju, da je bilo ugledno švicarsko podjetje Crypto AG dolgo vrsto let skrivni partner ameriške in nekaj časa tudi nemške obveščevalnih agencij CIA in BND, ki so jima tuji akterji torej drago plačevali za luknjičavo opremo, dobiva drugo dejanje. V njem nastopa manj znano podjetje Omnisec, ki je nastalo z izločitvijo iz podjetja Gretag leta 1987 ter je prodajalo opremo za šifriranje pogovorov, faksov in podatkov. Poslovati je prenehalo pred dvema letoma, glavne stranke pa so bili državni organi iz več držav. Švicarska radiotelevizija SRF je dognala, da je Omnisec podobno kot Crypto AG prodajal z vgrajenimi stranskimi vrati in ranljivostmi.

Opremo serije OC-500 so na primer prodajali tudi domačim strankam: zveznim agencijam v Švici, lastni obveščevalni službi, bankam in zasebnim podjetjem. Razkritja so sprožila burne debate tudi v švicarskem parlamentu, kjer se sedaj sprašujejo, kje vse se še vohuni ali se je vohunilo. Še posebej Švicarje to pot jezi, da so bile med strankami tudi švicarske firme. Opremo sta kupili tudi obe obveščevalni službi (zunanja Strategische Nachrichtendienst in notranja Inlandsgeheimdienst Dienst für Analyse und Prävention), ki sta danes združeni v enotno NDB. Opremo je bila tudi švicarska banka UBS in še eno večje podjetje, katerega identitete še niso razkrili.

Omnisec izvira iz podjetja Gretag, ki je bilo tujim obveščevalcem trn v peti. Medtem ko so komunikacije prek opreme Crypto AG brali brez težav, je bilo šifriranje Gretag trdno. Ko so leta 1987 podjetje prodali, je Švica vztrajala, da mora del za šifriranje ostati v Švici in da je lahko prodan le švicarskemu lastniku. Oddvojili so podjetje Omnisec, ki ga je kupilo podjetje Argonium SA švicarskega odvetnika Urs Ingold, ki naj bi bil delal za vojaške obveščevalne službe in se je pojavljal tudi v dokumentih CIA.

Podjetje je tudi končalo nenavadno. Leta 2015 je tedanji direktor Clemens Kammer s svojo zasebno firmo prevzel Omnisec. Dve leti pozneje je podjetje prevzelo lastno matično družbo Argonium. Podjetje je propadlo leta 2018. Uradnih izjav švicarska vlada in njihova obveščevalna agencija še nista dali.