Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Stepni Volk

8. maj 2006 ob 00:37:58

Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča". Ugotovili so, da je od leta 2003, ko naj bi bilo nelegalnih prenosov skladb za 600 milijonov, lansko leto število prenosov padlo na samo 415 milijonov. Razlog upada nelegalne izmenjave datotek naj bi bil v bolj aktivni borbi proti piratom in uvedbi legalnega prenašanja skladb. Razmerje med legalnim in nelegalnim naj bi bilo 1: skoraj 4. Detajlna študija je dostopna v PDF datoteki.

Ne podpiram piratiziranja, da ne bo napake. A se ne morem znebiti občutka, da večino časa in sredstev porabijo za analizo izgub. Kot, da bi posadka potapljajoče ladje ves čas analizirala količino vdirajoče vode v plovilo, ter hkrati obtoževala slepe potnike in pirate. Da bi kaj popravili ali zamenjali način potovanja... ne to pa ne. Morda je to zgolj občutek, saj sta tu že Disney in Napster, ki ravnata drugače.