Virus - proizvodni proces v malem

OwcA

7. apr 2006 ob 21:45:21

Včasih smo gradili tovarne in najemali delavce, očitno pa bomo kaj kmalu tudi slednje skonstruirali - znanilci te pomladi so že tu. Genetsko spremenjen virusi so zanimiva aktualna inovacija, sposobni pa so sinteze elektrode za baterije s trikrat večjo kapaciteto od sodobnih litij-ionskih podobne velikosti.

Tovrstnega produktivnega obnašanja jih naučijo s spreminjanjem DNK in posledično njihove strukture, tako da lahko vežejo nase za izdelavo baterije zanimive elemente, recimo kobalt (ta namreč omogoča precej večje kapacitete kot doslej uporabljani ogljik). Namesto iskanja analitične rešitve za vsak element in obliko (zaželena je gosta kristalna tvorba), nam na pomoč lahko priskoči evolucija. Viruse podvržejo bolj ali manj naključnim mutacijam in opazujejo kateri nase vežejo izbrani element. Najuspešnejši postanejo osnova za nov rod, ki ga takisto doleti mutiranje, postopek pa se ponavlja, dokler se rezultati ne približajo iskanim.

A baterije so šele skromen začetek. Takšen proces omogoča izgradnjo takorekoč poljubno kompleksnih struktur, kjer na primer ena snov povsem obdaja drugo. Tranzistor se tako kar sam ponuja kot naslednja preizkušnja.