Amnesty International opozarja na izkoriščanje otrok pri pridobivanju kobalta za baterije

Matej Huš

15. nov 2017 ob 21:19:08

Nujni sestavni del modernih litij-ionskih baterij je kobalt, ki ga večinoma pridobivanju v rudnikih v Demokratični republiki Kongo (DRK). Da tam v veliki meri delajo otroci, je Amnesty International opozarjal že pred dvema letoma. V novem poročilu organizacija razkriva, kako so se multinacionalke odzvale na to problematike in kakšne ukrepe so sprejele. Najbolj odločno sta reagirala Apple in Samsung SDI, večina multinacionalk pa problema ne rešuje.

Več kot polovica izmed 28 največjih porabnic kobalta namreč ni izvedla niti najmanjših in najenostavnejših ukrepov za zajezitev izkoriščanja otrok. Med največjimi grešniki so Microsoft, Lenovo, Renault, Vodafone, Huawei in ZTE, ki resda ne izkoriščajo otrok, vendar pa ne preverjajo, kako in pod kakšnimi pogoji poslujejo njihovi dobavitelji surovin. Stopničko bolje so se odrezali Sony, General Motors, Volkswagen, Fiat in Daimler, ki so ukrepali minimalno, še nekoliko resneje pa so problem napadli Dell, HP, BMW, Tesla in LG.

Problem je, da več kot polovica svetovne proizvodnje kobalta prihaja iz DRK, kjer ga 20 odstotkov še vedno izkopljejo ročno. V ozkih tunelih v rudnikih še vedno najraje izkoriščajo otroke. Kobalt iz teh rudnikov konča pri kitajskem podjetju Huayou Cobalt, ki ga potem prodaja naprej. Najbolj odgovorno se obnaša Apple, ki je že lani objavil seznam svojih dobaviteljev in s Huayou Cobalt spremlja celotno verigo in izloča člene, ki izkoriščajo otroke. Dell, HP in Samsung so prav tako začeli preverjati, kaj se dogaja s kobaltom. Med proizvajalci vozil je najbolj odgovoren BMW. Tudi vlada DRK je začela izvajati ukrepe za zajezitev spornih praks in obljublja, da do leta 2025 v rudnikih kobalta ne bo delal več noben otrok.

Tragično je, da s prehodom na zelene tehnologije, ki terjajo čedalje več baterij, poraba kobalta hitro raste. Zato je toliko pomembneje, da se na področju pridobivanja vzpostavi nadzor. V Huayou Cobalt so dejali, da so počistili svojo verigo dobaviteljev in da lahko sedaj zagotovijo, da njihovega kobalta niso kopali otroci. Je pa še vedno 20-30 odstotkov njihovega kobalta ročno izkopanega. Amnesty International dodaja, da so v verigi dobaviteljev za Huayou Cobalt še vedno vrzeli, da ni podatkov o preteklih dobaviteljih in zdravju rudarjev.