3GSM World Congress od danes v Barceloni

Mayki

13. feb 2006 ob 17:53:29

Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi pobudi odzval francoski regulator.

Na kongresu pa bo svoj mobilni portal Planet predstavil tudi največji slovenski operater mobilne telefonije Mobitel. Ključni element Mobitelove predstavitve na kongresu 3GSM World v Barceloni bo celovita rešitev mobilnega portala, ki je zanimiv za mnoge mobilne operaterje, ponudnike storitev in druga podjetja. Komu vse je Mobitel uspel prodati Planet, bo najhitreje jasno v četrtek, ko se kongres zaključi.