nVidia in Dell predstavila Quad SLi

kuglvinkl

7. jan 2006 ob 19:16:53

Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so vzeli matično ploščo z dovolj zmogljivim veznim čipovjem, nForce 4 SLI X16, ki pa ima samo dve PCIe X16 reži (dve X8 reži ne zadoščata, razloženo v nadaljevanju). Za lažjo razlago si oglejmo sliko:

Videz vara, lahko rečemo. Če mislite, da gre za običajne štiri kartice, se motite. Dejansko gre za dva para master-slave kartic, ki gnezdita v dveh PCIe utorih. Gospodar in suženj sta povezana s posebnim konektorjem (kar na sliki sicer ni vidno). Na koncu kartice hladilnik pokriva čip, ki razdeli PCIe X16 režo na dve X8 reži. Tako gospodar in suženj prejmeta vsak po osem stez za prenos podatkov. Na koncu ostaneta samo še povezavi s SLi mostičkom, gospodar-gospodar in suženj-suženj.

Na predstaitvi so XPS 600 povezali z Dell-ovim čudom 3007WFP, ki privzeto prikazuje 2560X1600 točk. Povezovanje z manjšimi monitorji seveda nima smisla.

Več informacij lahko najdete še na naslednjih povezavah:
- Anandtech prvič;
- Anandtech drugič;
- Hartware;
- Computerbase prvič;
- Computerbase drugič.